۶ مزیت فرآیند پاستوریزاسیون

خلاصه مقاله :

پاستوریزه فرآیندی است که توسط دستگاه مخصوصی به منظور از بین بردن و یا ناتوان کردن میکروب ها و یا پاتوژن های موجود در ماده غذایی انجام می شود.

پاستوریزه فرآیندی است که توسط دستگاه مخصوصی به منظور از بین بردن و یا ناتوان کردن میکروب ها و یا پاتوژن های موجود در ماده غذایی انجام می شود.
پاستوریزه بودن محصول، امروزه برای بسیاری از شرکت های مواد غذایی به عنوان یک استاندارد تعریف شده است. برای شرکت هایی که با لبنیات سر و کار دارند، رعایت موارد ایمنی بیشتر توصیه شده است.عمل پاستوریزه همچنین برای مواد غذایی به منظور جلوگیری از شیوع بیماری و بهبود عمر مفید محصول مورد استفاده قرار می گیرد.
البته فرآیند پاستوریزاسیون محصولات مزیت های مهمی دارند که در اینجا به ۶ مورد اشاره می کنیم.

محصولاتی که از فرآیند پاستوریزاسیون سود می برند

در ادامه به محصولاتی که از فرآیند پاستوریزه سود می برند اشاره می کنیم.
• مربا و ژله ها
• سس سالاد
• خامه
• سوپ
• خورشت
• محصولات کنسروی
• غذای بچه
• سس
• شربت
• ماست
• تخم مرغ و محصولات تخم مرغی
• خمیر دندان
• چاشنی هایی مانند سس گوجه فرنگی ، سس مایونز و خردل

۶ خاصیت ماده غذایی پاستوریزه شده

پاستوریزاسیون به هنگام تهیه غذا و توزیع آن، دارای چندین مزیت مهم است. در زیر به شش مورد از این مزایا شاره می کنیم.

۱- افزایش طول عمر

تازه نگه داشتن ماده غذایی به اندازه ای که در بازار عرضه شود و تا هنگامی که برای مصرف به دست مصرف کننده برسد. بعضی از باکتری ها و میکروارگانیزم ها باعث می شوند تا محصول قبل از اینکه به دست مصرف کننده نهایی برسد، فاسد شود. بنابراین پاستوریزه برای تولید و دوام ماده غذایی بسیار حیاتی است.

– پیشگیری از بیماری

عوامل بیماری زای بسیاری در مواد غذایی یافت می شوند و به منظور سالم نگه داشتن ماده غذایی، از بین بردن این میکروارگانیزم ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.بعضی از محصولات غذایی زمینه پرورش میکروب ها را دارند. بدین معنا که اگر به طور صحیح و دقیق پاستوریزه نشوند، ممکن است در ادامه به یک عامل بیماری زا تبدیل شوند.

۳- رعایت اصول بهداشتی به طور صحیح و دقیق

راه و روش های زیادی برای بهداشتی کردن محصولات غذایی وجود دارد. اما تعداد کمی از آنها به همان اندازه پاستوریزاسیون سریع یا بی خطر است.با پاستوریزاسیون، دمای محصول به اندازه کافی بالا می رود تا هرگونه میکروارگانیسم موجود در آن از بین برود. البته روش های دیگری وجود داردکه شامل درمان های شیمیایی یا پرتودرمانی می باشد که این روش ها ممکن است به اندازه روش پاستوریزه سالم و ایمن نباشند.
روش پاستوریزه همچنین از دیگر روش هایی که بر اساس تصفیه هستن، نیز سریع تر است.

۴- کیفیت ثابت محصول

با حذف و از بین بردن ترکیب های بیماری زا، کیفیت محصول ثابت می ماند. ثابت نگه داشتن کیفیت محصول یعنی اینکه مشتری می داند که باید چه انتظاری از خط تولید شما داشته باشد. همچنین ارائه نتایج قابل اعتماد کار شما را آسان تر می کند.

۵- پتانسیل بالقوه در طعم و بو

در بعضی موارد، فرآیند پاستوریزاسیون می تواند بو و طعم محصول شما را بهبود بخشد. در بیشتر مواد غذایی و دیگر محصولات این باکتری موجب تولید بوی نامطبوع می شود؛اما لزوماً بر کیفیت محصول تأثیر نمی گذارد. از بین بردن این نوع باکتری ها موجب می شود تاهمیشه طعم و مزه محصول ثابت بماند.

۶- مقررات نظارتی

قوانین زیادی مبنی بر پاستوریزه کردن محصولات غذایی به منظور از بین بردن باکتری ها و ویروس ها تصویب شده است. به عنوان مثال FDAاستفاده از تخم مرغ و فرآورده های تخم مرغی پاستوریزه شده را لازم و ضروری اعلام کرده است.
البته ممکن است مقررات صنعتی هر کشور متفاوت از دیگری باشد.

 

چگونگی فرآیند پاستوریزاسیون

در ادامه به مراحل پاستوریزه محصولات اشاره می کنیم.

روش حرارتی

در بیشتر موارد، فرآیند پاستوریزاسیون شامل گرمادهی به محصول می شود که معمولا توسط بخار و یا غوطه ور شدن در آب داغ انجام می شود.محصول ممکن است داخل بسته بندی و یا بیرون از آن پاستوریزه شود، اما هدف اصلی از بین بردن تمامی عوامل بیماری زا می باشد.

دمای مشخص

پروسه گرمادهی بایستی بطور دقیق مورد نظارت قرار گیرد. باید به اندازه ای داغ باشد تا نتیجه مورد نظر حاصل شود؛ اما نه آنقدر داغ که باعث از بین رفتن ماده غذایی شود. بدین ترتیب، از یک نمایشگر برای تنظیم درجه حرارتفرآیند استفاده می شود.

زمان

هنگامی که محصول به دمای مخصوص خود رسید، باید در یک بازه زمانی مشخص در آن دما نگه داشته شود. دقت داشته باشید تا حرارتبه تمام قسمت های محصول به طور یکنواخت رسیده باشد. زمانی که وقت آن رسید، حرارت کم شده و دما به اندازه مورد نظر می رسد.

انتخاب یک پاستورایزر

به منظور پاستوریزه کردن مناسب محصولات غذایی جامد و نیمه جامد، انتخاب یک پاستورایزر مناسب امری بسیار حیاتی به شمار می رود. پاستورایزر ها در اشکال و ابعاد مختلف و متناسب با شرایط ساخته می شوند، مانند: باکس بخار پاستورایزر و تونل پاستورایزر

باکس بخار پاستورایزر

با استفاده از پاستوریز کننده جعبه بخار، یک شیء، پالت، یا چیزی شبیه خمره محصول را در محفظه قرار می دهند تا با استفاده از بخار دما را به حد مطلوب برسانند.این روش برای پاستوریزبسته های بزرگ محصول به طور همزمان عالی است.

تونل پاستوریزه

سیستم تونل پاستوریزه به شکلی طراحی شده است که محصول را از درون محفظه هایی عبور می دهد که در آن دما به تدریج افزایش پیدا می کند. زمانی که دمای محصول به بالاترین دما رسید، سپس به مرور زمان خنک می شود. سیستم تونل پاستوریزه برای پاستوریز بسته بندی های شکننده بسیار مناسب است.

طراحی سیستم با کیفیت

چه به هنگام استفاده از باکس بخار و یا تونل پاستوریزه، شما به سیستمی نیاز خواهید داشت که به گونه ای طراحی شود که:

• مقادیر زیادی از محصول را به دمای بسیار خاصی برساند.
• کارایی بالا و تاثیرگذار داشته باشد.
• در بازه های زمانی مشخص شده کار کند.
• نسبت به محصولی که فرآیند پاستوریزه را در خود انجام می دهد، مقاوم باشد.
• طول عمر بسیار بالایی داشته باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *